poniedziałek, 21 marca 2016

racuchy


Urozmaicona wersja naleśników to racuszki z jabłkiem, Jedliście, robiliście, lubicie ? Jeśli nie znacie , poznajcie moją wersję :) wspomnienie z dzieciństwa lecz wersja bardziej moja :) 





Placki z jabłkami - racuchy 

- 1 szklanka mąki
- 2 jaja
- około pół szklanki mleka
- mały jogurt naturalny ( moja mama robi z zsiadłym mlekiem lub kefirem  )
- poł łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jabłka
- szczypta soli
- cukier waniliowy
- 2 łyżki cukru pudru

Białka oddzielam od żółtek i miksuję ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do żółtek dodaje mąkę, proszek do pieczenia, mleko , jogurt, olej, i cukier waniliowy oraz cukier puder wszystko miksuję dodaje ubite białka delikatnie mieszam już łyżką potem tarkuję jabłka i wszystko łączę mieszając łyżką. No i teraz już smaże na niewielkiej ilości oleju, dobrze też jest placuszki odsączyć po usmażeniu z nadmiary tłuszczu wystaczy położyć je na reczniku papierowym :)

Podawać można na różne sposoby :) na filmiku który wkleiłam niżej zobaczycie że ja wybrałam opcję z dżemem swojej roboty, powidłami Krokus które dostałam na spotkaniu blogerek w Gdyni oraz z masłem orzechowym Primavika a moi panowie wybrali opcję z cukrem pudrem :)

A wy z czym lubicie najbardziej ? 







6 komentarzy:

  1. Ja uwielbiam racuszki i Ala także. U nas hitem są te z jabłkami i cynamonem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają smakowicie ;) Ciekawe czy równie dobrze smakują :)
    Zapraszam również do mnie >> MÓJ BLOG <<

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie z cukrem pudrem :) Małej robimy też ultra łatwe placuszki z bananem :) na wodzie :) bez oleju :)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajny przepis, muszę spróbować, bo racuchy z jabłkami uwielbiam. tylko, że w takiej trochę okrojonej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Już od dawna planowałam, że w końcu muszę zrobić racuchy :) No i po przeczytaniu tego przepisu, chyba nie mam innej opcji. Wyglądają smakowicie :) Pozdrawiam :) http://lady-awa.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam niedawno, moje dzieci uwielbiają :)

    OdpowiedzUsuń