wtorek, 20 października 2015

róże :)


Chyba nie ma osoby która by ich nie widziała .. widzieliście? Robiliście? jak zobaczyłam od razu chciałam spróbować czy mi się uda no i udało się, wyszło obłędnie.  jak smakuje ? nie wiem bo nie lubie smaku jabłek w takiej postaci ale pachnie tak samo obłędnie jak wygląda :) musiałam Wam je pokazać bo być może znajdzie się ktoś kto ich nie robił a to jest naprawdę banalnie proste i warto zrobić dla bliskich i im zaimponować :) już nie wspomnę o imprezach rodzinnych czy w gronie znajomych




co potrzebujemy - 

jabłka z czerwoną skórka na 12 sztuk róż  wyszło mi 5 sztuk jabłek 
ciasto francuskie 
cynamon
cukier 
cytryna 
dżem brzoskwiniowy 

Jabłka przekroić na pół wydrążyć gniazda nasienne, pokroić i plasterki. w garnku zagotować około 4 szklanki wody wsypać około 3/4 szkl. cukru i sok z cytryny, jabłuszka gotować w takim syropie przez około 5 minut aby zmiękły, plasterki jabłka odcedzić poukładać do ostudzenia i wyschnięcia, Ciasto rozwałkować, wysmarować dżemem posypać cynamonem, wyciąć paski. plastry jabłek układać po dłuższej stronie tak aby na siebie zachodziły, resztę ciasta zakłądamy na jabłka i zwijamy no i do pieca na około 25-30 minut na 200stopni :) gotowe :) 


i jak Wam się podobają ?








jakby moja instrukcja nie była jasna TU zobaczycie filmik który wszystko objaśni :) 

13 komentarzy:

  1. Rewelka! Zebym miala sprawny piekarnik....

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają obłędnie, ale obawiam się, że nie dałabym rady ich zrobić, bo aż takich zdolności kulinarnych nie posiadam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda fajnie, ale jak na mój gust trochę sporo cukru. Może zmodyfikuję trochę i zrobię swoją wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie dość, że takie piękne to i jakie zdrowe :D :D :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmm wyglądają pysznie ! Na pewno takie zrobię :)


    http://sisterschannelfashion.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. ale super, świetny pomysł, chyba w sobotę podaruję mojej Mamie taki bukiet z okazji imienin :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają pięknie i myślałam, że ciężko się je robi a tu taka niespodzianka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jako córka sadownika jabłek mam pod dostatkiem, więc róże są często na naszym stole.
    Ps.Ja zanim włóżę do piekarnika jeszcze smaruję białkiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie próbowałam ale chyba najwyższy czas! Wygladają zjawiskowo!

    OdpowiedzUsuń
  10. Jadłam coś takiego i było wspaniałe:) Twoje róże wyglądają bezbłędnie;)

    OdpowiedzUsuń