Chyba nie ma osoby która by ich nie widziała .. widzieliście? Robiliście? jak zobaczyłam od razu chciałam spróbować czy mi się uda no i udało się, wyszło obłędnie. jak smakuje ? nie wiem bo nie lubie smaku jabłek w takiej postaci ale pachnie tak samo obłędnie jak wygląda :) musiałam Wam je pokazać bo być może znajdzie się ktoś kto ich nie robił a to jest naprawdę banalnie proste i warto zrobić dla bliskich i im zaimponować :) już nie wspomnę o imprezach rodzinnych czy w gronie znajomych
co potrzebujemy -
jabłka z czerwoną skórka na 12 sztuk róż wyszło mi 5 sztuk jabłek
ciasto francuskie
cynamon
cukier
cytryna
dżem brzoskwiniowy
Jabłka przekroić na pół wydrążyć gniazda nasienne, pokroić i plasterki. w garnku zagotować około 4 szklanki wody wsypać około 3/4 szkl. cukru i sok z cytryny, jabłuszka gotować w takim syropie przez około 5 minut aby zmiękły, plasterki jabłka odcedzić poukładać do ostudzenia i wyschnięcia, Ciasto rozwałkować, wysmarować dżemem posypać cynamonem, wyciąć paski. plastry jabłek układać po dłuższej stronie tak aby na siebie zachodziły, resztę ciasta zakłądamy na jabłka i zwijamy no i do pieca na około 25-30 minut na 200stopni :) gotowe :)
i jak Wam się podobają ?
jakby moja instrukcja nie była jasna TU zobaczycie filmik który wszystko objaśni :)
Rewelka! Zebym miala sprawny piekarnik....
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie, ale obawiam się, że nie dałabym rady ich zrobić, bo aż takich zdolności kulinarnych nie posiadam :)
OdpowiedzUsuńWygląda fajnie, ale jak na mój gust trochę sporo cukru. Może zmodyfikuję trochę i zrobię swoją wersję :)
OdpowiedzUsuńNie dość, że takie piękne to i jakie zdrowe :D :D :D
OdpowiedzUsuńwyglądają obłędnie :-)
OdpowiedzUsuńMmmm wyglądają pysznie ! Na pewno takie zrobię :)
OdpowiedzUsuńhttp://sisterschannelfashion.blogspot.com/
ale super, świetny pomysł, chyba w sobotę podaruję mojej Mamie taki bukiet z okazji imienin :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pięknie i myślałam, że ciężko się je robi a tu taka niespodzianka :)
OdpowiedzUsuńJako córka sadownika jabłek mam pod dostatkiem, więc róże są często na naszym stole.
OdpowiedzUsuńPs.Ja zanim włóżę do piekarnika jeszcze smaruję białkiem ;)
Piękne :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam ale chyba najwyższy czas! Wygladają zjawiskowo!
OdpowiedzUsuńCudne! ;)
OdpowiedzUsuńJadłam coś takiego i było wspaniałe:) Twoje róże wyglądają bezbłędnie;)
OdpowiedzUsuń