środa, 27 stycznia 2016

batoniki owsiane


Chodziły za mną strasznie długo nie wiem czemu bo nie lubię ani płatków owsianych ani tym bardziej nie lubię rodzynek, żurawiny i innych bakalii ale to połączenie mnie zachwyciło i musiałam spróbować i wiecie co nie wyszły mi idealnie ale posmakowały mi i będę dążyła do perfekcji :) teraz wiem co mogę zrobić lepiej :) 












Batoniki owsiane - samo zdrowie i odziwo bardzo smaczne :) Nie będę pisała Wam dokładnie ile czego należy dać bo według mnie to jest przepis typowo na oko :) dajemy wszystkiego tyle ile chcemy ile i co lubimy 

Bazą są płatki owsiane czy to błyskawiczne czy górskie do tego dodajemy już co tylko chcemy i w takiej ilości jak tylko chcemy ja dodałam chyba wszystko :) 

- daktyle
- orzechy włoskie
- migdały
- sezam 
- siemie lniane
- ostropest
- żurawina
- rodzynki
- słonecznik 

orzechy, daktyle i rodzynki pokroiłam na mniejsze kawałeczki.|


 Wszystko mieszamy i dodajemy miód ( płynny ) ja go dałam na sporą porcję 3 łyżki i to był mój błąd bo było go za mało niby wszystko się skleiło ale było za mało słodko więc na koniec polałam czekoladą więc kolejnym razem muszę koniecznie dac więcej miodu :)  dodatkowo daje 2 lyzki oleju oraz 2 jajka które wczesniej  rozkłucam w oddzielnej miseczce. wszystko dokładnie mieszam przekładam na blaszkę ręką dokładnie ugniatam i wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180st C na 25 minut około :) 


kroimi dopiero po ostygnięciu bo wtedy mniej się kruszą :)











robiliście, lubicie ?



Ania 

3 komentarze:

  1. Ja robilam i uwielbiam :-) tylko troche inaczej http://mamusiowesekrety.blogspot.com/2016/01/batonik-owsiany.html?m=1

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę wypróbować. Akurat trafiłaś, bo szukałam ostatnio przepisu na batoniki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ah ah ślinka cieknie :) myślę, że niedługo wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń