środa, 13 stycznia 2016

3bit - pycha


Zaczęło się od tego zdjęcia które wczoraj umieściłam na instagramie i facebooku. Miałam strasznego nerwa ( spadł mi na śnieg iphone i głośnik przestał działać - na szczęście rano zaczął po zamoczeniu nie było śladu  ) i aby odreagować zrobiłam po raz pierwszy ciasto 3bit no i posypały się prośby o przepis - wyszło obłędne więc z wielką chęcia podziele się nim z Wami   :) 











Ciasto 3-bit bez pieczenia:

6 opakowań herbatników 
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego lub gotowego kajmaku
2 budynie waniliowe bez cukru
600 ml mleka
500 ml śmietany 30%
200 g masła
1 łyżka cukru pudru
2-3 łyżki cukru waniliowego lub zwykłego
2 śmietan-fixy lub 1 łyżka żelatyny
czekolada do dekoracji 


Jeśli kupiliśmy słodzone mleko skondensowane gotujemy całą puszkę przez 2,5 – 3 godziny na małym ogniu (powinna być całkowicie zanurzona w wodzie). Jeśli kupiliśmy gotowy kajmak zanurzamy puszkę we wrzątku na 2-3 minuty – aby masa się lepiej rozprowadzała.

Z mleka odlewamy pół szklanki i wsypujemy do niej budynie – mieszamy do rozpuszczenia. Pozostałe mleko zagotowujemy z dwoma (lub trzema – wg smaku) łyżkami cukru waniliowego. Masę budyniową wlewamy na gotujące mleko i energicznie mieszamy. Gdy zgęstnieje odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Masło miksujemy, aż będzie puszyste, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, ciągle miksując.

Śmietanę ubijamy na sztywno z fixami i łyżką cukru pudru (jeśli używamy żelatyny, należy ją rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody, ostudzić i wymieszać z ubitą śmietaną). Czekoladę schładzamy w lodówce.

Dno dużej blachy wykładamy herbatnikami. Rozsmarowujemy na nich kajmak (ugotowane mleko skondensowane). Przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Wykładamy masę budyniową z masłem, rozprowadzamy i ponownie przykrywamy warstwą herbatników. Następnie wykładamy ubitą śmietanę. Na wierzch ścieramy na tarce schłodzoną w lodówce czekoladę. Ciasto schładzamy w lodówce – najlepiej całą noc.






ciasto robi się bardzo szybko ale za to aby przeszło trzeba trochę poczekać :) 

pyszotka :) 

Ania 


9 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie ;-) Szkoda, że nie ma opcji spróbuj.

    OdpowiedzUsuń
  2. 6 opakowań jakich? Jak mozesz podaj wartość gramową.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja użyłam takich https://www.frisco.pl/pid,2863/n,bahlsen-krakuski-herbatniki-petit-beurre/stn,product

      Usuń
  3. musi być pyszne :) Widzę, że wszystkim dziś na słodkie ochota przyszła ;) zapraszam do siebie na ciasteczka w takim razie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ajajajaj!!!!! co za maskara :) takiego apetytu mi narobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja kupuję 2 duże opakowania herbatników i jeszcze ciastka zostają :) A poza tym zamiast budyniu daję gotowy krem do karpatki :) Jednak obojętnie w jakiej wersji - 3 bity są zasmaczyste!!!!!!

    OdpowiedzUsuń