Zaczęło się od tego zdjęcia które wczoraj umieściłam na instagramie i facebooku. Miałam strasznego nerwa ( spadł mi na śnieg iphone i głośnik przestał działać - na szczęście rano zaczął po zamoczeniu nie było śladu ) i aby odreagować zrobiłam po raz pierwszy ciasto 3bit no i posypały się prośby o przepis - wyszło obłędne więc z wielką chęcia podziele się nim z Wami :)
Ciasto 3-bit bez pieczenia:
6 opakowań herbatników
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego lub gotowego kajmaku
2 budynie waniliowe bez cukru
600 ml mleka
500 ml śmietany 30%
200 g masła
1 łyżka cukru pudru
2-3 łyżki cukru waniliowego lub zwykłego
2 śmietan-fixy lub 1 łyżka żelatyny
czekolada do dekoracji
Jeśli kupiliśmy słodzone mleko skondensowane gotujemy całą puszkę przez 2,5 – 3 godziny na małym ogniu (powinna być całkowicie zanurzona w wodzie). Jeśli kupiliśmy gotowy kajmak zanurzamy puszkę we wrzątku na 2-3 minuty – aby masa się lepiej rozprowadzała.
Z mleka odlewamy pół szklanki i wsypujemy do niej budynie – mieszamy do rozpuszczenia. Pozostałe mleko zagotowujemy z dwoma (lub trzema – wg smaku) łyżkami cukru waniliowego. Masę budyniową wlewamy na gotujące mleko i energicznie mieszamy. Gdy zgęstnieje odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Masło miksujemy, aż będzie puszyste, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, ciągle miksując.
Śmietanę ubijamy na sztywno z fixami i łyżką cukru pudru (jeśli używamy żelatyny, należy ją rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody, ostudzić i wymieszać z ubitą śmietaną). Czekoladę schładzamy w lodówce.
Dno dużej blachy wykładamy herbatnikami. Rozsmarowujemy na nich kajmak (ugotowane mleko skondensowane). Przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Wykładamy masę budyniową z masłem, rozprowadzamy i ponownie przykrywamy warstwą herbatników. Następnie wykładamy ubitą śmietanę. Na wierzch ścieramy na tarce schłodzoną w lodówce czekoladę. Ciasto schładzamy w lodówce – najlepiej całą noc.
ciasto robi się bardzo szybko ale za to aby przeszło trzeba trochę poczekać :)
pyszotka :)
Ania
Mniam! Wygląda pysznie! :3
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie ;-) Szkoda, że nie ma opcji spróbuj.
OdpowiedzUsuńWyglada imponujaco!
OdpowiedzUsuń6 opakowań jakich? Jak mozesz podaj wartość gramową.
OdpowiedzUsuńja użyłam takich https://www.frisco.pl/pid,2863/n,bahlsen-krakuski-herbatniki-petit-beurre/stn,product
Usuńmusi być pyszne :) Widzę, że wszystkim dziś na słodkie ochota przyszła ;) zapraszam do siebie na ciasteczka w takim razie :)
OdpowiedzUsuńajajajaj!!!!! co za maskara :) takiego apetytu mi narobić :)
OdpowiedzUsuńJa kupuję 2 duże opakowania herbatników i jeszcze ciastka zostają :) A poza tym zamiast budyniu daję gotowy krem do karpatki :) Jednak obojętnie w jakiej wersji - 3 bity są zasmaczyste!!!!!!
OdpowiedzUsuńkradnę przepis :)))
OdpowiedzUsuń