Chodziły za mną strasznie długo nie wiem czemu bo nie lubię ani płatków owsianych ani tym bardziej nie lubię rodzynek, żurawiny i innych bakalii ale to połączenie mnie zachwyciło i musiałam spróbować i wiecie co nie wyszły mi idealnie ale posmakowały mi i będę dążyła do perfekcji :) teraz wiem co mogę zrobić lepiej :)
Batoniki owsiane - samo zdrowie i odziwo bardzo smaczne :) Nie będę pisała Wam dokładnie ile czego należy dać bo według mnie to jest przepis typowo na oko :) dajemy wszystkiego tyle ile chcemy ile i co lubimy
Bazą są płatki owsiane czy to błyskawiczne czy górskie do tego dodajemy już co tylko chcemy i w takiej ilości jak tylko chcemy ja dodałam chyba wszystko :)
- daktyle
- orzechy włoskie
- migdały
- sezam
- siemie lniane
- ostropest
- żurawina
- rodzynki
- słonecznik
orzechy, daktyle i rodzynki pokroiłam na mniejsze kawałeczki.|
Wszystko mieszamy i dodajemy miód ( płynny ) ja go dałam na sporą porcję 3 łyżki i to był mój błąd bo było go za mało niby wszystko się skleiło ale było za mało słodko więc na koniec polałam czekoladą więc kolejnym razem muszę koniecznie dac więcej miodu :) dodatkowo daje 2 lyzki oleju oraz 2 jajka które wczesniej rozkłucam w oddzielnej miseczce. wszystko dokładnie mieszam przekładam na blaszkę ręką dokładnie ugniatam i wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180st C na 25 minut około :)
kroimi dopiero po ostygnięciu bo wtedy mniej się kruszą :)
robiliście, lubicie ?
Ania
Ania
Ja robilam i uwielbiam :-) tylko troche inaczej http://mamusiowesekrety.blogspot.com/2016/01/batonik-owsiany.html?m=1
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować. Akurat trafiłaś, bo szukałam ostatnio przepisu na batoniki :)
OdpowiedzUsuńah ah ślinka cieknie :) myślę, że niedługo wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń