wtorek, 9 czerwca 2015

Slimaczki drozdzowe


Jasne, że można się obejść i nie jeść ciast i innych słodkości - ale po co się męczyć :)
Pieczenie czy inne prace w kuchni to tez może być odpoczynek przynajmniej w moim przypadku bo kiedy chłopcy za mocno szaleją i wiem że te ich zabawy mogą skończyć się płaczem lub kiedy już nie ma siły prosić , krzyczeć  - zabieram ich do kuchni :) 




Ślimaczki zobaczyłam na Blogu Marty ( babylandiaa.blogspot.com ) i od razu wiedziałam że to będzie super przygoda no i dodatkowo smaczna :)

ślimaczki są niebanalne i wzbudzają zachwyt no i zapytania ,,jak je zrobić ? ,, też bym nie wiedziała kiedy bym nie zobaczyła no i jest to super łatwe :) 


Potrzebujemy
- 2,5 szklanki mąki
- 170 ml letniego mleka 
- 2,5 łyżki cukru (teraz po fakcie dałabym odrobinę więcej)
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 jajko

Dodatkowo
- Nutella lub dzem lub to i to 
- 1 rozmącone jajko


Przygotowanie
Jajko ubijamy z cukrem. Resztę składników  umieszczamy w osobnej misce - miksujemy  Dodajemy jajko z cukrem i dokładnie wyrabiamy ciasto. ja miksowalam  a na koniec wyrabiałam ręką , szybko mi to szło :)   Przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny, aby wyrosło.

po Tym czasie przedzieliłam ciasto na dwie części ( jedną zrobiłam z nutellą drugą z dzemkiem ) rozwałkowałam, można  zrobić owal lub prostokąt  pół placka smarujemy i przykrywamy drugą nie posmarowaną połową. Tniemy na nie za duże kawałki ale tez nie małe aby się nie rwały, każdy pasek skręcamy kilkukrotnie i formujemy kółeczko. Gotowe bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i wstawiamy go rozgrzanego piekarnika  175°C - 15 minut i Gotowe :)



















 Musicie je zrobić :) Smacznego :)

8 komentarzy:

  1. Mniam ale apetycznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oo, super pomysł i nietrudne :) Przetestuję chyba przepis i zrobię z moją Basią :)

    OdpowiedzUsuń
  3. gdzies się natknęłam na tę fotke z gotowymi pysznościami...może na Twoim profilu na FB :) zdecydowanie kiedys spróbuję je zrobić bo wyglądaja fenomenalnie! przeraża mnie tylko wykonanie.......nie lubie długotrwałych procesów w kuchni :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobię ja na pewno! A jak się sprawdzają z powidłami? Czy to się nadaje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. troche gorsza robota bo uciekał mi ten mój dżem ale wyszły równie dobre

      Usuń
  5. Bardzo smakowicie wyglądają te ślimaczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. pysznie wyglądają :) przydałby mi się taki duży pomocnik :) Majka z chęcią pomaga, ale lubi jeść ciasto na surowo ;)

    OdpowiedzUsuń